Leren van lastige problemen

Leren van lastige problemen- maak kennis met de methode Rijke Beschrijvingen

Door:
Onderzoekers bij Onderzoek & Statistiek Almere
Let op: maximaal 18 deelnemers

In elke organisatie spelen hardnekkige problemen. Problemen die maar niet opgelost worden en die tussen afdelingen pingpongen zorgen er bijvoorbeeld voor dat zaken niet lopen. Standaardoplossingen werken nauwelijks, zij nemen de achterliggende oorzaken niet weg. Maar hoe kom je er achter wat er nu echt aan de hand is? Zodat je hier iets mee kunt?

Het aanpakken van dit soort hardnekkige problemen maakt in Almere deel uit van de organisatieontwikkeling. Almere werkt in zogeheten veranderlijnen o.a. aan het verbeteren van de samenwerking met de stad, interne samenwerking, en het werken volgens kernwaarden. Insteek van deze veranderlijnen is groen (of lerend) veranderen.

Onderzoek &Statistiek Almere is hier op twee manieren bij betrokken. Een aantal collega’s maakt deel uit van een veranderlijn. Als team hebben we collega’s vanuit de veranderlijnen daarnaast gevraagd om ons te helpen om vanuit onze teamwaarden onze positionering te versterken.

Een methode die we gebruiken om lerend te veranderen is de methode van Rijke Beschrijvingen. Door een betekenisvol moment vanuit verschillende oogpunten te bezien, wordt duidelijker wat de puzzel achter het probleem is. In de workshop willen we deelnemers ervaring laten opdoen met deze methode.

Het stadhuis van Almere

© Copyright - VSOnet.nl